"Foka Paro - robot terapeuta" już w Browinie!

logopng                               logo fundacja_duze_podstawowe_poziomprawa_RGBjpg

Stało się!
Po nieprzespanych nocach, wielu nerwach, godzinach pracy, dyskusji i przygotowań nasza Fundacja może wreszcie cieszyć się nowym członkiem Zespołu - Foką PARO!
Uzyskanie dotacji pozwala nam rozpocząć w partnerstwie z Fundacją PZU realizację projektu
„Foka Paro – robot terapeuta”.
Dzięki przychylności Pana Mirosława Graczyka - Starosty Toruńskiego - pierwszym miejscem w województwie Kujawsko-Pomorskim, w którym dzisiaj zaprezentowałyśmy tą wyjątkową, japońską specjalistkę sztucznej animaloterapii – był DPS w Browinie. Prezentację Paro żywiołowo poprowadziła Marzena Grochowska-Park Medical Manager Polska, dzięki której udało się nam zrealizować marzenie o Paro!
W gronie zaproszonych Gości znaleźli się Pan Mirosław Graczyk - Starosta Toruński, Pan Mirosław Nawrotek - Członek Zarządu Powiatu Toruńskiego, Pani Dyrektor Anna Woźniak-Margol, której jeszcze raz bardzo dziękujemy za gościnę w Browinie. Nasze zaproszenie przyjęli także dyrektorzy pozostałych DPS-ów powiatu toruńskiego, Pani Anna Szczepaniak, Pani Aneta Rybacka – Skorulska oraz Pan Mieczysław Kasprowicz. Najważniejszymi Gośćmi byli jednak pensjonariusze domów opieki, do których jest skierowana ta innowacyjna niedyrektywna forma terapii wykorzystująca różne zmysły. Ich reakcje na uroczą Paro były bardzo emocjonalne a momentami wręcz wzruszające.
Komu pomaga Foka PARO? Służy ona do terapii m.in. dzieci i dorosłych z głęboką niepełnosprawnością intelektualną, z niepełnosprawnością fizyczną, z autyzmem, po urazach, z zaburzeniami psychicznymi, seniorów sprawnych poznawczo, ale także tych z demencją, pacjentów onkologicznych czy osób żyjących lub pracujących w nadmiernym stresie.
Pierwsza foka w Polsce zamieszkała w Sopockim Domu Opieki Społecznej a obecnie jest ich w tylko 5, dlatego niezmiernie cieszymy się, że w właśnie w naszej Fundacji zamieszkała jedyna w naszym województwie Foka Paro.
Dziękujemy wszystkim Gościom, którzy w ten upalny dzień poświęcili nam i Paro swój czas, dziękujemy także mediom za obecność. Mamy głęboką nadzieję, że Państwa relacje z oficjalnej prezentacji Paro pozwolą na upowszechnienie informacji o terapii i wpłyną na jej rozpoznawalność nie tylko w powiecie toruńskim, który jest swego rodzaju pionierem umożliwiającym swoim pensjonariuszom korzystanie z tej metody terapii w swoich DPS-ach ale także w całym województwie Kujawsko-Pomorskim.
Więcej szczegółów na temat terapii Paro uzyskają Państwo kontaktując się bezpośrednio z naszą Fundacją fundacjawerwa@gmail.com do czego gorąco zachęcamy

ulotka Paro 1 poprjpg

ulotka Paro 2jpg